Informace MF ČR k uplatňování ceny obvyklé při odvodu DPH

06.03.2010 22:59

Ministerstvo financí ČR vydalo oficiální informaci k §36a zákona o DPH, který od 1.1.2010 nově zavedl povinnost odvodu DPH z ceny obvyklé namísto sjednané, při prodeji osobám ve zvláštním vztahu k plátci. Zde naleznete plné znění, při nejasnostech při aplikaci se obraťte na některého z daňových poradců.

Na závěr je třeba podotknout, že tento paragraf se týká také osob v zaměstnaneckém poměru, tedy při prodeji výrobků či služeb vlastním zaměstnancům. Netýká se však jejich rodinný příslušníků. Momentálně v Parlamentu ČR probíhá bouřlivá diskuze ohledně možnosti zrušit buď celý §36a ZDPH, což není pravděpodobné vzhledem k tomu, že vychází ze směrnice Rady 2006/112/EU k uplatňování DPH, a jeho účelem je zabránění daňovým únikům mezi osobami spojenými (například propojenými podniky), nebo aspoň vynětí zaměstnanců z této skupiny.

Aktualizace:

Novelu postupně zamítl Senát, Sněmovna ho přehlasovala, a nyní ji zamítl i prezident, očekává se však, že i toho Sněmovna přehlasuje. Zatím se ale nejedná o platnou právní úpravu, dokud neprojde i posledním hlasováním a nevyjde ve Sbírce zákonů.